ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023, μια ομάδα εκπαιδευομένων του Σχολείου μας επισκέφτηκε το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, ύστερα από πρόταση και οργανωτική παρέμβαση του φίλου και συνεργάτη μας Αστροφυσικού κ. Μιχάλη Χρυσοβέργη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Την ομάδα συνόδεψαν επίσης οι βετεράνοι και εξέχοντες Αστρονόμοι κ.κ. Ευάγγελος Κοντιζάς, πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και Μαίρη Κοντιζά, πρώτη Ελληνίδα Αστρονόμος και πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Ένωσης (EAS), γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το σχολείο μας. Στην ομάδα έγινε μια άκρως επιστημονική και ευφάνταστη  παρουσίαση των σκοπών και του έργου του Αστεροσκοπείου, καθώς και των μέχρι τώρα κατακτήσεων των επιστημών της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής αλλά και των προκλήσεων του μέλλοντος που αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν, από τον υπεύθυνο του Αστεροσκοπείου κ. Ευάγγελο Κολοκοτρώνη. Ακολούθησε παρατήρηση από τηλεσκοπίου του πλανήτη Αφροδίτη από όλους τους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία. Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του Αστεροσκοπείου για την υποδοχή και την ξενάγηση.

 

Kέντρο Eπισκεπτών Πεντέλης – Σύντομο Ιστορικό

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης λειτουργεί το Κέντρο Επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη από το 1995. Το βασικό μέλημα του Κέντρου είναι η διάχυση αστρονομικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους, και η πληροφόρηση του κοινού για τα νέα επιτεύγματα και ανακαλύψεις στην Αστρονομία και Διαστημική Φυσική. Αυτό επιτυγχάνεται με την οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και με νυχτερινές παρατηρήσεις με το διοπτρικό τηλεσκόπιο 62.5 εκ. Newall. Επιπλέον, το Κέντρο παράγει ταινίες με αστρονομικό περιεχόμενο, οι οποίες και παρουσιάζονται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.

Το Κέντρο Επισκεπτών στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall στο λόφο “Κουφός” στη Πεντέλη, περίπου 18 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, σε υψόμετρο 500μ. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1958 εξ’ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο.

Το Newall ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής του) μέχρι το 1873. Πρόκειται για ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο με φακό διαμέτρου 62.5 εκ., μήκους 9μ και συνολικού βάρους 16 τόνων. Πήρε το όνομα του από το Βρετανό εύπορο μηχανικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Robert Stirling Newall. Η κατασκευή του διήρκεσε 7 έτη πριν τοποθετηθεί σε θόλο στην πόλη Gateshead της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1890 μέχρι και το 1957 το τηλεσκόπιο φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου συνέβαλε σημαντικά σε πλήθος ανακαλύψεων. Δωρήθηκε στο ΕΑΑ το 1957 και τοποθετήθηκε στο θόλο της Πεντέλης, ο οποίος έχει διάμετρο 14 μ., το 1959. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποιήθηκε για καθαρά επιστημονικούς σκοπούς. Έκτοτε έχει ρόλο αμιγώς εκλαϊκευτικό.

Από τα εγκαίνια του Κέντρου τον Σεπτέμβριο του 1995 έως σήμερα έχουν ξεναγηθεί στο Κέντρο πάνω από 200.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται για τις πρωινές αλλά και τις βραδινές ξεναγήσεις για σχολεία παρακολουθούν κάθε έτος μαθητές από περίπου 250 νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και Ειδικά Σχολεία όλης της Ελλάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *