ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Την Πέμπτη, 16/11/2023, εκπαιδευόμενους και του Α΄ και του Β΄ Κύκλου και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, το οποίο στεγάζεται σε ένα από τα τέσσερα λιθόκτιστα κτήρια του πρώην στρατοπέδου Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α., στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα.

Το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης αποτελείται κατ’ αρχάς από το ίδιο το κτήριο στο οποίο στεγάζεται και του οποίου οι χώροι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας χρησιμοποιήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς ως χώροι κράτησης, ανάκρισης και βασανισμού πολιτικών αντιδικτατορικών αγωνιστών, πολιτών και στρατιωτικών, κάθε ηλικίας, φύλλου και επαγγέλματος.

Στο κτήριο αυτό υπάρχουν τα κρατητήρια, οι χώροι ανάκρισης και βασανιστηρίων, που υποβάλλονταν οι προσαγόμενοι εκεί αγωνιστές, διατηρημένα όπως ήταν τότε.
Στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης εκτίθενται σε προθήκες και άλλες λιτές κατασκευές, διάφορα ντοκουμέντα της εποχής εκείνης και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.

Εκτίθεται η Συλλογή φωτογραφικών ντοκουμέντων της περιόδου 1967-1974, που είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την μεταπολίτευση από την Π.Ε.Μ.Ε. (Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδος) και η οποία εκτίθεται κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων εορτασμού της Εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973.
Εκτίθενται λίστες με ονόματα πολιτικών κρατουμένων, από διάφορες φυλακές και τόπους εξορίας.
Εκτίθενται φωτογραφίες φυλακών και τόπων εξορίας των πολιτικών κρατουμένων, εξόριστων, εκτοπισμένων.
Εκτίθενται φύλλα εφημερίδων της εποχής εκείνης που κυκλοφορούσαν νόμιμα αλλά και φύλλα εφημερίδων που κυκλοφορούσαν παράνομα όπως και μπροσούρες, ανακοινώσεις, υπομνήματα, τρικ, γελοιογραφίες, που εξέδιδαν πολιτικά κόμματα και αντιδικτατορικές οργανώσεις.

Η ξενάγηση συνοδεύτηκε από συζήτηση με εκπροσώπους του Συλλόγου των Αγωνιστών στην αίθουσα υποδοχής και ομιλιών του Μουσείου. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ξαρχουλάκο για την υποδοχή και την ξενάγηση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *