ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ “ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ”

Την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, το Σχολείο μας επισκέφτηκε το Μουσείο “Μαρία Κάλλας” στο κέντρο της Αθήνας, Μητροπόλεως 44, αποκομίζοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από έναν πραγματικά σύγχρονο και εντυπωσιακά υποβλητικό μουσειακό χώρο.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές προσεγγίσεις και έρχεται να φωτίσει την καριέρα και την προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας. Οι επισκέπτες καλούνται να βυθιστούν στον κόσμο της μεγάλης ντίβας και να ανακαλύψουν την μοναδική ερμηνεία της σε κάποιους από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας της.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται ξεχωριστά αντικείμενα από τη ζωή και την καριέρα της πολύπλευρης αυτής καλλιτέχνιδας που με το μεγάλο εύρος και το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της, την ηχητική παλέτα της, τη σκηνική παρουσία και τις μουσικές γνώσεις της κατάφερε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο της όπερας.

Το ΜΜΚ είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας και ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών/βιογραφικών μουσείων και των μουσείων παραστατικών τεχνών. Βασικός σκοπός του είναι να κάνει γνωστή την καλλιτεχνική προσωπικότητα και το έργο αυτής της εμβληματικής λυρικής καλλιτέχνιδας σε ευρύτερες ομάδες κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι στόχοι του μουσείου και της μόνιμης έκθεσης είναι:

Να αναδείξει τα στοιχεία της τέχνης και της τεχνικής της Μαρίας Κάλλας που την έκαναν μοναδική ως καλλιτέχνιδα.

Να φωτίσει την προσωπικότητά της πέρα από τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γι’ αυτήν.

Να εξηγήσει τι είναι αυτό που την καθιστά μοναδική.

Να εμπνεύσει τις νεότερες γενιές.

Να συλλέξει, διαφυλάξει, συντηρήσει και ερμηνεύσει υλικά και άυλα τεκμήρια που σχετίζονται με τη Μαρία Κάλλας.

Να αποτελέσει έναν πόλο μουσικής εκπαίδευσης διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, μέσω της διαμόρφωσης μουσειοπαιδαγωγικής στρατηγικής.

Να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και της ερευνητικής κοινότητας χωρίς διακρίσεις.

Να ενθαρρύνει συνεργασίες, δωρεές, χρησιδάνεια από φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες.

Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα πάνω από 1000 τεκμήρια. Ενδεικτικά η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το προσωπικό της φωτογραφικό άλμπουμ (περιόδου 1947-1959), κοστούμια από παραστάσεις, ρούχα, επιστολές προς την Μαρία Κάλλας ή της ιδίας προς τρίτους, αφίσες και προγράμματα παραστάσεων, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα, δίσκους και cds, βιβλία, περιοδικά και πίνακες ζωγραφικής.

Οι πληροφορίες για το Μουσείο έχουν ληφθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του: https://mariacallasmuseum.gr/to-mouseio/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *