Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΠΟΖΙΔΟΥ ΣΤΟ ΣΔΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024, το σχολείο μας τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας με μία συναφή θεματολογικά και εξαιρετική κειμενικά και δραματουργικά παράσταση, που παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΣΔΕ. Πρόκειται για το θεατρικό μονόλογο “Μα πού πήγε η Ελένη;” της Χρύσας Ποζίδου, τον οποίο ερμήνευσε μοναδικά η ίδια. Η παράσταση, εκτός από το ότι απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, διέγειρε και μια πολύ έντονη και ενδιαφέρουσα συζήτηση, μετά το πέρας της, μεταξύ εκπαιδευομένων, εκπαιδευτικών και της ηθοποιού και σκηνοθέτη. Ευχαριστούμε θερμά την Χρύσα Ποζίδου για την αφιλοκερδή προσφορά της θεατρικής της τέχνης και της ευχόμαστε να έχει πάντα επιτυχίες.

Ο μονόλογος της Ελένης, είναι η ιστορία μιας σχέσης. Από τη γένεση της μέχρι…
Ποια είναι η Ελένη;
Η Ελένη είμαι εγώ, είσαι εσύ, η υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ, η νοσηλεύτρια, η δικηγόρος, η πολιτικός, η μαμά που μεγαλώνει τα παιδιά της και φροντίζει το σπίτι της, η αισθητικός, η επιχειρηματίας…
Πού πήγε η Ελένη; Πού πάει μια Ελένη όταν χάνει την υπόσταση της; Όταν πέφτει σε νάρκη το εγώ της; Όταν παλεύει για το δίκιο της; Για την ευτυχία της; Για την ελευθερία της; Για την ζωή της;

Ένας θεατρικός μονόλογος που θίγει ανοιχτά το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. Μία παράσταση με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού επάνω στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Η παράσταση είναι κατάλληλη και για εφήβους από 14 ετών και άνω. Ο μονόλογος έχει παρουσιαστεί στο Θέατρο Εύπολις από το Φεβρουάριο εώς και τον Απρίλιο του 2022 και έχει κάνει περιοδεία σε Κόρινθο, Ραφήνα, Πάτρα και Λάρισα.

Η Χρύσα Ποζίδου είναι ηθοποιός και γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή της Αθηναϊκής Σκηνής Κάλβου-Καλαμπόκη το 2018.Έχει παρακολουθήσει μαθήματα αυτοσχεδιασμού και performance με τη χορογράφο και physical actress Μαρίνα Μαυρογένη. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις με την ομάδα του εργαστηρίου θεάτρου του «Κινητήρα», υπό τη σκηνοθεσία του ηθοποιού Δημήτρη Αγορά.Το Σεπτέμβριο του 2020 και του 2021, συμμετείχε ως ηθοποιός στην μπαρόκ όπερα του Nicola Porpora “Carlo il Calvo” στα πλαίσια του φεστιβάλ “Bayreuth Baroque” στο Bayreuth της Γερμανίας, σε παραγωγή της εταιρείας “Parnassus ARTS Productions”. Τον Οκτώβριο του 2021, συμμετείχε στο φεστιβάλ μονολόγων του θεάτρου Εύπολις με την παράσταση «Μα πού πήγε η Ελένη?» από όπου και απέσπασε το 1ο βραβείο για καλύτερο έργο. Τον Ιούνιο του 2022 συμμετείχε στο φεστιβάλ θεάτρου του «Θέατρο 2510» στα Εξάρχεια, απ’ όπου και πήρε τιμητική διάκριση για το ρόλο της «Ελένης».

Η Μαρίνα Μαυρογένη είναι χορογράφος και physical actress. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν». Συνεχίζει τη μελέτη πάνω στην κίνηση, το χορό, τη χορογραφία, τον αυτοσχεδιασμό και την έκφραση δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες/ δασκάλους όπως οι: Jylian Hamilton, Guy Gools, Mary O’Donell, Jeremy Nelson, Marie-gabrielle Rottie, Paul Douglas, Sumako Koseki, Norbert Servos, Kurt Koegel, Thomas Thayer, Wendy PeronLutz Foster, Claude Brumachon & Benjamin, James Lepore, Daniel Lommel, James D’Silva. Παράλληλα διδάσκει, χορεύει, χορογραφεί και σκηνοθετεί. Από το 1997 έως και σήμερα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, χορογράφος και σκηνοθέτης της ομάδας Α ΚΙΝ. Έχει παρουσιάσει έργα της σε σειρά καλλιτεχνικών χώρων, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και διαφόρων θεάτρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δουλειές της, έχουν φιλοξενηθεί σε Ελληνικές και Βαλκανικές Πλατφόρμες Χορού, ενώ έχει αναλάβει αναθέσεις για τη δημιουργία ειδικών performances για συγκεκριμένους χώρους και εκδηλώσεις (Τελετή Έναρξης 26ου, 27ου και 28ου Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών, Τελετή Έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας). Τον Απρίλιο του 2015 ίδρυσε το χώρο τέχνης και έρευνας “A KIN Art Space” στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Χρησιμοποιεί το σώμα της, ως βασικό κώδικα επικοινωνίας και ενώνει κάθε φορά τις δυνάμεις της με διαφορετικές μορφές τέχνης με στόχο να δημιουργήσει έργα που υπηρετούν την παραστατική τέχνη. H Μαρίνα Μαυρογένη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *