ΒΡΑΔΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: “ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ”

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024, στις 19:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας, θα πραγματοποιηθεί Βραδιά Επιστήμης με ομιλητή τον Φυσικό του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Δημόπουλο και θέμα την αποδόμηση της Ψευδοεπιστήμης.

Η λογική, η περιέργεια κι η φαντασία, είναι τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, στα οποία οφείλεται η επιβίωση του για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Πάνω στην ανθρώπινη ικανότητα για αναλυτική και συνθετική σκέψη οικοδομήθηκε η σύγχρονη επιστήμη, με αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες.
Στην εποχή μας, όμως, αναπτύσσεται επικίνδυνα κι ένα πολύπλοκο ρεύμα ψευδοεπιστήμης, θεωριών που παρουσιάζονται με επιστημονικό περίβλημα αλλά είναι ολότελα παραπλανητικές και ανυπόστατες, με σκοπό την εξαπάτηση του ανυποψίαστου κοινού.
Πώς μπορούμε να διακρίνουμε μία ψευδεπιστημονική θεωρία, γιατί η ανάπτυξη της αποτελεί μεγάλο κίνδυνο και πώς μπορούμε να την αποδομήσουμε;

Τα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσει να φωτίσει με την εισήγησή του ο Φυσικός ΕΚΠΑ και Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Δημήτρης Δημόπουλος. Ο εισηγητής είναι, μεταξύ άλλων, συγγραφέας του κεφαλαίου «10. Κβαντικές πλάνες ή κβαντικές αυταπάτες;», στο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΕΙΩΝΗΣ (επιμ.) ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ISBN978-960-524-933-5, Τρέχουσα έκδοση9/2023.

Τον ευχαριστούμε θερμά!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *