ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ Π. ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗ ΣΤΟΝ Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024, το σχολείο μας επισκέφτηκε την αναδρομική έκθεση Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής του Παράσχου Καραβατάκη με τίτλο “Από τη μαθησιακή ξυλογλυπτική στην επαγγελματική αρχιτεκτονική, 1958 – 2023“, η οποία περιλαμβάνει σχέδια της μαθησιακής του περιόδου και υλοποιημένα έργα του αρχιτεκτονικού του γραφείου ARCH – MID από το 1970 μέχρι σήμερα. Η έκθεση φιλοξενείται από τις 3 έως τις 15 Απριλίου στον πολύ ιδιαίτερο χώρο του αίθριου του ιστορικού κτιρίου του Φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός, τον διάκοσμο, την αρχιτεκτονική και την ιστορία του οποίου είχαν την ευκαιρία οι μαθητές μας να γνωρίσουν.

Οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα, ο οποίος τους μίλησε διεξοδικά για κάθε ένα από τα έργα του αλλά και συνολικά για την καλλιτεχνική και επαγγελματική του διαδρομή προκαλώντας, εκτός από το θαυμασμό για τη ζωτικότητα και τη δημιουργικότητά του, και πλήθος ερωτημάτων στα οποία απάντησε με περισσή προθυμία και προσήνεια, γεγονός για το οποίο τον ευχαριστούμε θερμά.

Ο Παράσχος Καραβατάκης ξεκίνησε τις σπουδές του, με υποτροφία του ΙΚΥ, το 1958 από τη Διπλάρειο Σχολή παρακολουθώντας διαδοχικά δύο τμήματα, από τα οποία αποφοίτησε το 1962 με πτυχίο επιπλοποιού και το 1964 με πτυχίο σχεδιαστή. Ακολούθησαν σπουδές στο Παρίσι με πρώτο σταθμό την Ecole Boulle, απ’ όπου το 1966 παίρνει με υποτροφία της Ε.Β.Ε  πτυχίο Sculpture. Την περίοδο 1966-8 σπουδάζει εσωτερική αρχιτεκτονική στην Art Deco με υποτροφία του γαλλικού κράτους. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του στο Παρίσι το 1969 αποφοιτώντας από την Beaux – Arts, στην οποία έχουν σπουδάσει διάσημοι ζωγράφοι, γλύπτες και αρχιτέκτονες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Επιστέγασμα της μαθησιακής του διαδρομής υπήρξε η φοίτησή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο αποφοίτησε το 1975 με πτυχίο αρχιτέκτονα ως υπότροφος του ΙΚΥ.

Το 1970 ίδρυσε το γραφείο του στο Κολωνάκι στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1995, οπότε αποφάσισε τη μεταφορά του στην Κηφισιά, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα σε ιδιόκτητο χώρο.

Έχει να επιδείξει μελέτες και κατασκευές σε διάφορους τομείς, όπως δημόσια και ιδιωτικά έργα, διατηρητέα κτίρια, καθώς και στη θαλάσσια αρχιτεκτονική με αναπλάσεις παραλιακών μετώπων. Από τα πλέον ξεχωριστά του έργα είναι η συμβολή του στην αναβίωση του θρυλικού θωρηκτού “Αβέρωφ” και τη μετάπλασή του σε μουσειακό χώρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *