ΒΡΑΔΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ”

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024, στις 19:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε Βραδιά Επιστήμης με ομιλητή τον Φυσικό του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Δημόπουλο και θέμα την αποδόμηση της Ψευδοεπιστήμης. Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους και μαθητές, εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής, ο αγαπητός κ. Κυριάκος Κυριακού, του Εσπερινού Γενικού Λυκείου των Αγίων Αναργύρων.
Η λογική, η περιέργεια κι η φαντασία, είναι τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, στα οποία οφείλεται η επιβίωση του για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Πάνω στην ανθρώπινη ικανότητα για αναλυτική και συνθετική σκέψη οικοδομήθηκε η σύγχρονη επιστήμη, με αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες.
Στην εποχή μας, όμως, αναπτύσσεται επικίνδυνα κι ένα πολύπλοκο ρεύμα ψευδοεπιστήμης, θεωριών που παρουσιάζονται με επιστημονικό περίβλημα, αλλά είναι ολότελα παραπλανητικές και ανυπόστατες, με σκοπό την εξαπάτηση του ανυποψίαστου κοινού.
Πώς μπορούμε να διακρίνουμε μία ψευδεπιστημονική θεωρία, γιατί η ανάπτυξη της αποτελεί μεγάλο κίνδυνο και πώς μπορούμε να την αποδομήσουμε;
Τα ερωτήματα αυτά επιχείρησε να φωτίσει με την εισήγησή του ο Φυσικός ΕΚΠΑ και Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Δημήτρης Δημόπουλος, διεγείροντας το ενδιαφέρον εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτικών του σχολείου. Ακολούθησε παρατήρηση της σελήνης με τηλεσκόπιο στην αυλή του σχολείου, όπου υπό το φως του φεγγαριού συνεχίστηκε η συζήτηση με πλήθος ερωτημάτων από τους εκπαιδευόμενους προς τον ομιλητή, ο οποίος απαντούσε με ευγένεια και ακούραστα σε όλα. Τον ευχαριστούμε θερμά τόσο για την άκρως διαφωτιστική εισήγησή του όσο και για την εμπειρία παρατήρησης που μας χάρισε.

Ο εισηγητής είναι, μεταξύ άλλων, συγγραφέας του κεφαλαίου «10. Κβαντικές πλάνες ή κβαντικές αυταπάτες;», στο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΕΙΩΝΗΣ (επιμ.) ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ISBN978-960-524-933-5, Τρέχουσα έκδοση9/2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *