ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, το σχολείο μας πραγματοποίησε εν όψει της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο. Τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς μας τους ξενάγησε στους χώρους και τα εκθέματα του Μουσείου ο Λοχαγός κ. Ευθυμίου Φίλιππος, ο οποίος τους κέρδισε με την ευγένειά του και την άκρως κατατοπιστική παρουσίασή του. Ευχαριστούμε θερμά συνολικά τους υπεύθυνους του Μουσείου για τη άριστη συνεργασία.

Λίγες πληροφορίες για το Μουσείο αντλημένες από την επίσημη ιστοσελίδα του:

Η ελληνική πολιτεία, επιθυμώντας να τιμήσει όλους αυτούς που πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας, αποφάσισε το 1964 την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου. Το Μουσείο εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο 1975 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των αγώνων του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού.

Στις μέρες μας, το Πολεμικό Μουσείο αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο στρατιωτικής ιστορίας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στους χώρους του εκτίθενται κειμήλια που αφορούν την ιστορία των Ελλήνων από όλες τις πολεμικές περιόδους, ενώ παράλληλα λειτουργούν τμήματα ιστορικού, φωτογραφικού και κινηματογραφικού αρχείου.

Το 1988 το Πολεμικό Μουσείο εγκαινίασε το πρώτο του Παράρτημα στο Ναύπλιο, το 1995 το δεύτερο στα Χανιά, ενώ το 2000 εγκαινίασε Παραρτήματά στη Θεσσαλονίκη και στην Τρίπολη.

Το έμβλημα του Πολεμικού Μουσείου είναι εμπνευσμένο από το μετάλλιο που απονεμήθηκε στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ως «Αριστείο του Αγώνος Ανεξαρτησίας 1821-1829», όπου στις τέσσερις κεραίες του σταυρού ανεγράφετο η επιγραφή «ΤΟΙΣ ΗΡΩΙΚΟΙΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ». Το έμβλημα του Πολεμικού Μουσείου συμπληρώνεται με τη φράση «ΠΟΛΕΜΙΩΝ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΑΓΑΘΟΝ ΕΝΕΣΤΙΝ», απόσπασμα από τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή (430 πχ), όπως μας παραθέτει στην Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *