ΤΟ “ΘΕΑΤΡΟ PLAYBACK” ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Κείμενο: Ισμήνη Καβαλλάρη

Στις 12/03/2025 το ΣΔΕ Αγίων Αναργύρων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση Θεάτρου Playback με τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία… μια Νέα Ιστορία», Μέρος Δεύτερο, από την επαγγελματική ομάδα Storydrops, στο πλαίσιο του προγράμματος Ars Momentum.
Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι έζησαν για άλλη μια φορά μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Το σενάριο του «έργου» όχι μόνο δεν ήταν προκαθορισμένο, αλλά «γράφτηκε» από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ μας που ως θεατές το παρακολούθησαν. Όσο για τους ηθοποιούς, αυτοί ήταν έτοιμοι να αυτοσχεδιάσουν επί σκηνής και να παρουσιάσουν ζωντανά κάθε αφηγηματική ιστορία που μόλις άκουγαν.
Η παράσταση «Δεύτερη Ευκαιρία… μια νέα ιστορία» ήταν μια εναλλακτική μορφή βιωματικής εκπαίδευσης και θεατρικής έκφρασης για τους εκπαιδευόμενούς μας.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μορφή αυτοσχεδιαστικού διαδραστικού θεάτρου με τους εκπαιδευόμενους σε ρόλο θεατή να συμβάλουν στη διεξαγωγή του. Οι ηθοποιοί αναπαρέστησαν αυθόρμητα στη σκηνή ιστορίες του κοινού, τις οποίες μόλις είχαν ακούσει, με τη συνοδεία αυτοσχέδιας μουσικής. Το θεματικό υλικό της παράστασης ήταν απλές λέξεις ή φράσεις των εκπαιδευομένων, καθημερινά γεγονότα, προσωπικές ιστορίες, δραματικές εμπειρίες, γεγονότα από τη σχολική ζωή, επιθυμίες, όνειρα, τα οποία οι εκπαιδευόμενοι μετέφεραν στους ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας και εκείνοι μπόρεσαν αυτοσχεδιαστικά να τα αναπαραστήσουν επί σκηνής.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επικοινωνία μεταξύ κοινού και ηθοποιών είχε η συντονίστρια, η κ. Ξένια Μαλαθράκη, η οποία κατάφερε να εμψυχώσει τους εκπαιδευόμενους/θεατές και τους ενθάρρυνε να εκφράσουν τη δική τους προσωπική ιστορία, την οποία μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Ήταν η ιστορία που ο κάθε εκπαιδευόμενος θεατής, αμέσως μετά την έβλεπε να γίνεται μια δραματοποιημένη σκηνή, να αναπαρίσταται από τους ηθοποιούς επί σκηνής με τη συνοδεία αυτοσχέδιας ζωντανής μουσικής.

Η παράσταση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και σε αυτό το διάστημα έγινε η δραματοποίηση περίπου 15 διαφορετικών αφηγηματικών ιστοριών από τους εκπαιδευόμενους/θεατές, τις οποίες τα μέλη της θεατρικής ομάδας Storydrops απέδωσαν κάθε μία ξεχωριστά μέσα σε λίγα λεπτά.
Στόχος αυτή της εναλλακτικής μορφής θεάτρου ήταν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ να έρθουν πιο κοντά, να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, αλλά και να ακούσουν με σεβασμό τις ιστορίες και τις διαφορετικές οπτικές των άλλων. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκαν αξίες, όπως ο κοινωνικός διάλογος, η επίλυση προβλημάτων, η αποφόρτιση συναισθημάτων, η ενθάρρυνση για ανάληψη δράσεων, η βελτίωση σχέσεων και η προαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού.
Η συμμετοχή του σχολείου μας σε αυτή την παράσταση ήταν όντως μια αξέχαστη εμπειρία, γιατί μοιραστήκαμε ο ένας με τον άλλον προσωπικά βιώματα και αμέσως μετά τα είδαμε μπροστά μας να γίνονται εικόνα, κίνηση, μουσική. Ενδιαφέρον, μάλιστα, ήταν όταν ένας εκπαιδευόμενος-θεατής συμπλήρωσε την αφήγηση του προηγούμενου μέσα από τη δική του προσωπική ιστορία, μοιραζόμενος το ίδιο βίωμα, οπότε δημιουργήθηκε το μαγικό χαλί της παράστασης, η οποία πήρε μια απρόβλεπτα συναρπαστική εξέλιξη.
Η συντονίστρια της παράστασης, με την εμπειρία και την εκπαίδευση που διέθετε, κατάφερε να «ξεκλειδώσει» τους εκπαιδευόμενους-θεατές και να τους ενθαρρύνει να αφηγηθούν κάτι δικό τους. Στο τέλος κάθε δραματοποιημένης αφήγησης η συντονίστρια ρωτούσε τον εκπαιδευόμενο-θεατή αν ικανοποιήθηκε από την παρουσίαση της ιστορίας του, και όλοι τους απάντησαν θετικά.

Όλη η τελετουργία αυτού του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου συνέβαλλε ώστε η τέχνη να ενώσει τους εκπαιδευομένους μας προσφέροντας πάρα πολλά οφέλη. Επίσης, δόθηκε έμφαση στο ότι ο λόγος και η ιστορία του κάθε εκπαιδευόμενου θεατή έχει αξία και σημασία. Οι ιστορίες κάποιων εκπαιδευομένων μας ήταν τραυματικές, δύσκολες, συναισθηματικά φορτισμένες. Οι 3 ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας storydrops κατάφεραν αυτές τις ιστορίες να τις αναπαραστήσουν σεβόμενοι απόλυτα τον εκπαιδευόμενο-θεατή. Ήταν πράγματι συγκινητικό να βλέπει ένας εκπαιδευόμενος να αναβιώνεται στη σκηνή μια ιστορία που τον στιγμάτισε. Η επιτυχία της θεατρικής ομάδας ήταν οι αυτοσχεδιαστικές τεχνικές που χρησιμοποίησαν μέσα από διάφορους συμβολισμούς, χωρίς όμως να προκαλέσουν αισθήματα πόνου αλλά λύτρωση και ανακούφιση μέσα από την επίλυση των προβλημάτων. Με λίγα λόγια, αυτή η παράσταση ήταν ένα εμψυχωτικό θέατρο που κατάφερε να μας εμπνεύσει, να μας ψυχαγωγήσει και να μας ανατροφοδοτήσει!

Οι παραστάσεις «Θέατρο Playback
στα Σ.Δ.Ε.» πραγματοποιούνται
υπό την αιγίδα και την οικονομική
υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Λαμπρινού Ντόρις
Νόμιμη εκπροσώπηση και
Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ars Moméntum

 

Τους ευχαριστούμε θερμά και τους περιμένουμε ξανά στο σχολείο μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη σχολική χρονιά!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *