Το ΣΔΕ Αγίων Αναργύρων πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη την Παρασκευή 19/02/2022 στη μεγάλη ιστορική έκθεση, με τίτλο «Χαρακτική – Από την Προϊστορία στην Ελλάδα του σήμερα» που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής», Πειραιώς 256, Ταύρος).
Η έκθεση αναπτύσσεται στο χώρο χρονολογικά ώστε να γίνει κατανοητή η πορεία της γραφής, της γνώσης και της χαρακτικής τέχνης. Ξεκινά με τις προϊστορικές βραχοχαράξεις από την Κίνα, την Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεχίζεται στους αρχαίους ιστορικούς χρόνους με τα σύμβολα, σφραγίδες, επιγραφές, σφραγιδόλιθους από Αρχαιολογικά και Ιστορικά μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου.
Προχωράει στην Κίνα με αρχαίες γραφές και ιστορικές εκτυπώσεις χαρακτικής από μουσεία της Κίνας. Συνεχίζεται στην ευρωπαϊκή χαρακτική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Ιμπρεσιονισμού και της Ιαπωνικής Τέχνης (από συλλογές). Προχωρά σε λιθογραφίες ξένων περιηγητών στην Ελλάδα από ελληνικά ιστορικά μουσεία, και σε χαλκογραφίες εικόνων του Αγ. Όρους.
Ολοκληρώνεται δε με χαρακτικά έργα Ελλήνων χαρακτών, μελών του Ε.Ε.Τ.Ε. Αφ’ ενός (από συλλογές) με τα έργα καλλιτεχνών που δεν ζουν πια και που πολλοί από αυτούς κατέδειξαν με τα χαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα και τους αγώνες της νεότερης Ιστορίας του τόπου μας, κι αφ’ ετέρου με τα έργα σύγχρονων χαρακτών μερικά από τα οποία καταδεικνύουν και την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα.
Το Ε.Ε.Τ.Ε. σημειώνει πως το φθινόπωρο του 2017, η Εφορία Χαρακτικής του και δέκα χαράκτες από το τμήμα της, με την υποστήριξη του Δ.Σ., ορμώμενοι από τις δύο μεγάλες επιτυχημένες εκθέσεις μας για την «Αντίσταση 1936-1974», ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στην ιδέα.
«Την ιδέα που καθημερινά περνά από μπροστά μας, μέσα από τον μόχθο της δουλειάς μας. Και είναι αυτή η μικρή ταπεινή χαραγμένη γραμμή πάνω στο ξύλο, στο χαλκό, στην πέτρα, αλλά και σ’ άλλα υλικά, που γίνεται έργο χαρακτικό, τυπωμένο σε πολλά αντίτυπα. Και που κάποτε, πριν πολλές χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος την χάραξε για πρώτη φορά, πάνω σ’ ένα βράχο. Για να αφήσει το όποιο αποτύπωμά του και να επικοινωνήσει με τον συνάνθρωπο. Αυτή η μικρή χαραγμένη γραμμή είναι και η απαρχή της εξάπλωσης της Γνώσης σε ολόκληρο τον Κόσμο, παίρνει μορφή, γίνεται σύμβολο, γράμμα, γραφή. Εκτυπώνεται, γίνεται έντυπο, βιβλίο. Πολλαπλασιάζεται, εξαπλώνεται παντού. Κι ο κόσμος αποκτά το μεγάλο πλεονέκτημα της γνώσης.»
Η απαρχή λοιπόν της εξάπλωσης της γνώσης και το ξεκίνημα της χαρακτικής τέχνης ήταν η ιδέα και το κίνητρο να δημιουργήσουμε αυτή την έκθεση (…). Γιατί είναι η Γνώση που μαζί με την Τέχνη, χέρι–χέρι, ενώνουν τους Ανθρώπους, τους Λαούς και το Χθες με το Σήμερα».
Πηγή πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενο της Έκθεσης:
Εφημερίδα των Συντακτών