ΤΟ ΣΔΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  H Μαρκέλλα Χατζιάνο στο Μέγαρο

Την Παρασκευή, 24/02/2023, όλοι οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και η διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίων Αναργύρων είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μουσική παράσταση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με σολίστ τη διεθνούς φήμης μεσόφωνο Μαρκέλα Χατζιάνο σε μουσική διεύθυνση του Νικόλαου Χαλιάσα. Θερμές ευχαριστίες στον αστροφυσικό, συνάδελφο εκπαιδευτικό και συνεργάτη του ΣΔΕ μας κ. Μιχάλη Χρυσοβέργη, ο οποίος πρότεινε και με προσωπικές του ενέργειες εξασφάλισε τη δωρεάν παρουσία μας στην εξαιρετική αυτή παράσταση, από την οποία άπαντες βγήκαν ενθουσιασμένοι.

Λίγα λόγια για τη μουσική παράσταση

Άραγε, πώς αποτυπώνονται οι ήχοι σε εικόνες; Με ποιον τρόπο εικονογραφείται η αφαιρετικότητα της μουσικής; Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έδωσε την απάντηση στις 24 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι νότες έγιναν εικόνες με την παράλληλη προβολή του εντυπωσιακού animation άμμου της καλλιτέχνιδος Κατερίνα Μπαρσούκοβα. Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με τη διάσημη μεσόφωνο Μαρκέλλα Χατζιάνο που συμπράττει ξανά με την Ορχήστρα στο λυρικό Ποίημα του έρωτα και της θάλασσας, για φωνή και ορχήστρα του Ερνέστ Σωσόν. Μια σύνθεση που αποτελεί ύμνο αλλά και θρήνο για τον ρομαντικό έρωτα και σύμφωνα με τη σολίστ καθοδηγεί «μια διαρκή, υπολανθάνουσα έντονη δραματικότητα». Η βραδιά άνοιξε με το Πρελούδιο στο απόγευμα ενός φαύνου του Κλωντ Ντεμπυσύ, δημιουργία που αποδίδει γοητευτικά την αινιγματική αιώρηση ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Η γεμάτη καλειδοσκοπικές εικόνες συμφωνική σουίτα Σεχραζάντ του Νικολάι Ρίμσκυ-Κορσάκοφ έκλεισε το πρόγραμμα, δίνοντας το παράδειγμα για μια ιδανική σύμπλευση εικόνων και ήχων. Διηύθυνε, ο αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας.

 Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΚΛΩΝΤ ΝΤΕΜΠΥΣΥ (1862-1918)
Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου
ΕΡΝΕΣΤ ΣΩΣΟΝ (1855-1899)
Ποίημα της αγάπης και της θάλασσας, για φωνή και ορχήστρα, έργο 19
ΝΙΚΟΛΑΪ ΡΙΜΣΚΥ-ΚΟΡΣΑΚΟΦ (1844-1908)
Σεχραζάντ, συμφωνική σουίτα, έργο 35 ΣΟΛΙΣΤ
Μαρκέλλα Χατζιάνο, μεσόφωνος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Νικόλαος Χαλιάσας
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Κατερίνα Μπαρσούκοβα, animation άμμου

 

Το σχόλιο της σολίστ

Το Ποίημα της αγάπης και της θάλασσας είναι ένας μαγικός ύμνος/θρήνος της ψυχολογίας του ρομαντικού έρωτα και μια πρόσκληση να βιώσουμε μέσα από την μουσική και την ποίηση, ακραία συναισθήματα. Ερμηνευτικά και μουσικά το συναρπαστικό αυτό έργο ακροβατεί μεταξύ λεπταίσθητου λυρισμού και έντονης δραματικότητας. Οι φωνητικές απαιτήσεις του έργου με εκστασιάζουν και συγχρόνως με οδηγούν σε μια καινούργια προσέγγιση πιο μεστή και εσωτερικά δυναμικά απελευθερωτική.

Η επιστροφή και σύμπραξη μου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με βρίσκει βαθιά συγκινημένη, γνωρίζοντας τη δυναμική που κατέχει δια μέσου των χρόνων και τη μοναδική της συμβολή στην ανάπτυξη και διατήρηση του μουσικού μας πολιτισμού.

Προσδοκώ σε μια εξαίσια σύμπλευση με την ορχήστρα, τον μαέστρο και το κοινό για την επίτευξη μιας ενεργειακά δυνατής μουσικής επικοινωνίας.

Το σχόλιο του μαέστρου

Μια μοναδική συναυλία. Η επάνοδος της εξαιρετικής μας Μαρκέλλας Χατζιάνο στην ΚΟΑ, με το ευαίσθητο ποίημα της αγάπης και του έρωτα του Σωσόν….και η πρώτη συνεργασία της Ορχήστρας μας με μια καλλιτέχνη άμμου. Μια μαγική συνύπαρξη επί σκηνής που θα συνεπάρει το κοινό μας, θα το ταξιδέψει στα βάθη της ανατολής, στα παραμύθια της Σεχραζάντ, αλλά και στις ιμπρεσιονιστικές ανταύγειες του απογεύματος του Ντεμπυσύ.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:24/2
20:30 Τοποθεσία:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκη, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *