ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ 2023-2024

 

Α) «Σήμανση του Σχολείου» (Υπεύθυνος Καθηγητής: Βαγγέλης Κάλιοσης): Ερέθισμα για αυτό το project αποτέλεσε η διαπίστωση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτικών ότι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίων Αναργύρων, παρότι αριθμεί πλέον είκοσι χρόνια ζωής, δεν ήταν ορατό μέσα στην πόλη των Αγίων Αναργύρων, ενώ ακόμη και στο ίδιο το κτίριο που στεγάζεται μαζί με το 2ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο, στην οδό Πίνδου Δαβάκη 20, δεν υπήρχε κάποια ευδιάκριτη σήμανση που να πιστοποιεί και να αναδεικνύει την ύπαρξή του. Έτσι, σκοπός του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης υπήρξε, σε συνεργασία με τον Δήμο της περιοχής, να κατασκευαστεί, να φιλοτεχνηθεί και να αναρτηθεί σε περίοπτο σημείο του κτηρίου πινακίδα με τον τίτλο του Σχολείου και τα σχετικά λογότυπα διαστάσεων 3Χ1, καθώς και οδοδείκτες σε κομβικά σημεία της πόλης. Το σχέδιο προέβλεπε την ολοκλήρωσή του με την παραγωγή, την εκτύπωση και την εξόρμηση διανομής έντυπου υλικού γνωστοποίησης του σχολείου και των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρει σε κεντρικά σημεία της πόλης. Το Σχέδιο Δράσης υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον παραπάνω προγραμματισμό και οι σκοποί του ευοδώθηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Β) «Δανειστική Βιβλιοθήκη ΣΔΕ Αγίων Αναργύρων» (Υπεύθυνοι Καθηγητές: Αναστασία Καραγιάννη και Μαρίνος Καμπύλης): Αρχικά, οι στόχοι του έργου ως προς τη χρήση της δανειστικής βιβλιοθήκης, εκφράζονται με τρεις  βασικές παραμέτρους: το χρόνο, το κόστος και την απόδοση. Εστιάζοντας στην απόδοση, η οποία εκφράζει το βαθμό επίτευξης των στόχων που τέθηκαν κατά τη φάση της σύλληψης της επέκτασης και του ανασχεδιασμού για την ανάδειξη της δανειστικής βιβλιοθήκης υλοποιήθηκαν τα παρακάτω στάδια: καθορισμός και κατανόηση των στόχων του έργου, ανάλυση της δομής των στόχων του έργου, εκτίμηση του χρόνου, των πόρων και του κόστους κάθε εργασίας, χρονικός προγραμματισμός, κατανομή πόρων, οικονομικός προγραμματισμός, έλεγχος προόδου έργου, αξιολόγηση και αναστοχασμός ως προς την επίτευξη στόχων. Αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας που έλαβε χώρα στο πλαίσιο αυτού του Σχεδίου Δράσης ήταν η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης στο χώρο του γραφείου των καθηγητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Αγίων Αναργύρων αποκλειστικά από άχρηστα υλικά (κυρίως κατεστραμμένες καρέκλες και θρανία). Στην χειροποίητη βιβλιοθήκη ταξινομήθηκαν ακολούθως με όρους βιβλιοθηκονομίας τα βιβλία που διαθέτει το σχολείο προς δανεισμό, ενώ παράλληλα το βιβλιογραφικό υλικό καταχωρήθηκε σε ηλεκτρονική εφαρμογή, ώστε η διαχείριση της δανειστικής βιβλιοθήκης να γίνεται εφεξής ψηφιακά.

Γ) «Ο γάμος της χρονιάς, μια δεύτερη ευκαιρία» (Υπεύθυνοι Καθηγητές: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Λάζαρος Κουμεντάκης) . Περιλαμβάνει 5 παραδοσιακά τραγούδια και χορούς καθώς και ένα θεατρικό μονόπρακτο (κωμωδία) με θέμα μια πρόταση γάμου. Το μουσικοθεατρικό δρώμενο παρουσιάστηκε με ζωντανή ορχήστρα, αποτελούμενη από εκπαιδευόμενους του σχολείου μας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Λάζαρου Κουμεντάκη, στην καταληκτική εκδήλωση αποφοίτησης και ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού.

Δ) «Σχολικές Δημιουργίες Ερασιτεχνών» (Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σοφία Χρονοπούλου): Το Σχέδιο Δράσης χωρίστηκε σε δύο ενότητες-περιόδους. Η πρώτη αφορούσε τη διοργάνωση ενός πασχαλινού παζαριού με χειροποίητες δημιουργίες (λαμπάδες, φαναράκια, πασχαλινά διακοσμητικά, κουλουράκια) των εκπαιδευμένων που έλαβε χώρα πριν το Πάσχα. Η δεύτερη αφορά στην κατασκευή αναμνηστικών δώρων για όλους τους μαθητές του σχολείου και καπέλων αποφοίτησης για τους εκπαιδευόμενους του Β’ κύκλου, που επιδόθηκαν στην τελετή αποφοίτησης μαζί με τον τίτλο σπουδών και την πιστοποίηση γνώσης στη χρήση Η/Υ. Γενικότερος σκοπός του Σχεδίου Δράσης είναι η στήριξη και προβολή του σχολείου μέσω των δημιουργιών των εκπαιδευόμενων, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας και να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του σχολείου.

Ε) “Επιστημονικές ανησυχίες” (Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Δέσποινα Ραδιοπούλου): Το σχέδιο δράσης αποσκοπούσε στη δημιουργία απλών πειραματικών διατάξεων/συσκευών με φθηνά υλικά καθημερινής χρήσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τις επόμενες χρονιές. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να διαλυθεί ο μύθος ότι οι φυσικές επιστήμες χρειάζονται μόνο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και ακριβό εξοπλισμό. Επιπλέον, στόχος ήταν  η εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις θετικές επιστήμες και την πειραματική διαδικασία, στην ερμηνεία καθημερινών φαινομένων, ενώ η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευομένων βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση εκ μέρους τους και στην τόνωση της αυτοπεποίθησης τους.