ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κουμεντάκης Λάζαρος

Έξι τμήματα του σχολείου μας έχουν συγκεντρώσει υλικό για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα έθιμα, τα ήθη, τα πολιτιστικά μνημεία, καθώς και θρησκευτικά στοιχεία της χώρας μας. Σήμερα, Τετάρτη, 24/5/2023, οι εκπαιδευόμενοι και των δύο κύκλων  συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για να παρουσιάσουν το έργο τους.

Εισαγωγική παρουσίαση του υπεύθυνου καθηγητή κ. Κουμεντάκη Λάζαρου:

Προτού ξεκινήσουμε, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς για τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλατε για τη συγκέντρωση αυτού του υλικού. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω την ικανότητά σας να συνεργαστείτε ως ομάδα και να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε. Αντιληφθήκατε την ευαισθησία και τη σοβαρότητα του θέματος και ανταποκριθήκατε με υπευθυνότητα σε αυτή τη συνθετική εργασία. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, απτό δείγμα της φιλοσοφίας και του πνεύματος που εμφυσούν σε όλους μας οι θεμελιώδεις αρχές των Σ.Δ.Ε., αρχές, που θα σας βοηθήσουν στη ζωή και στη σταδιοδρομία σας.
Προσωπικά νιώθω χαρούμενος και περήφανος που σας αντικρύζω όλους εδώ σήμερα, να παρουσιάζετε τη δουλειά σας και να μας μοιράζεστε μαζί μας, τις ανακαλύψεις και τα συμπεράσματά σας για την ελληνική κουλτούρα και ιστορία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού μας πλούτου και να μάθουμε περισσότερα για την κληρονομιά μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους επίσης για την προσπάθεια και το σθένος που επιδείξατε για την εκπλήρωση αυτού του εγχειρήματος, καθώς υπηρετώ τη θέση ότι όταν ξεκινάει κάτι πρέπει να ολοκληρώνεται, άλλωστε η φοίτησή σας εδώ, αυτό υποδεικνύει. Είναι προφανές πως δουλέψατε εντατικά για να συλλέξετε το πηγαίο υλικό και να δημιουργήσετε αυτές τις ενότητες που μας παρουσιάζετε σήμερα, αναπτύσσοντας την κριτική σας σκέψη και τον κριτικό διάλογο. Σας συγχαίρω για την ικανότητά σας να εργάζεστε ως ομάδα και να ξεπερνάτε τις δυσκολίες με ευφυΐα και στοχαστικότητα.
Η σημερινή παρουσίαση θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας καλύτερα και να εκτιμήσουμε τη σπουδαιότητα των εθίμων και των αξιών που αποτελούν μέρος της κληρονομιάς μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε την κληρονομιά της χώρας μας, καθώς αυτή αποτελεί το θεμέλιο του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας, ενώ οι πληροφορίες που θα μας παρουσιάσετε αποτελούν πολύτιμες γνώσεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον πλούτο της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, η Ελλάδα είναι γνωστή για την τέχνη, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και πολλά άλλα πολιτιστικά στοιχεία που επηρέασαν την ανθρωπότητα και συνεχίζουν να την εμπνέουν.
Αυτό που έχουμε συγκεντρώσει σήμερα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους εμάς να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας και παράλληλα αποτελεί μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τον πολιτισμό μας. Ο πολιτισμός μας δεν είναι απλά μια συλλογή από μνημεία, τέχνες και εθνικά σύμβολα. Είναι η ψυχή της χώρας μας και η κληρονομιά που πρέπει να μεταβιβάσουμε στις μελλοντικές γενιές, αλλά και σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας οι οποίοι βρίσκονται μόνιμα ή παροδικά στη χώρα μας.
Συνεπώς, η παρουσίαση που θα δούμε σήμερα είναι ένα αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της δέσμευσης που έδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας έχετε αγωνία αναμένοντας αυτή τη στιγμή και είστε περίεργοι να δείτε τα αποτελέσματα της εργασίας σας, γι’ αυτό και δεν θα καθυστερήσω άλλο..

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *